tiistai 28. huhtikuuta 2009

0. Erikoisala: Teollinen kalustemuotoilu

Näillä sivustoilla esittelen Terminologisen tiedonhaun menetelmät-kurssille hakemiani tietoja ja tiedonhakutapoja. Kurssi kuuluu Vaasan yliopiston Terminologiaopin ja teknisen viestinnän opintokokonaisuuteen. Kurssin erikoisalavalintani on teollisen muotoilun alakäsitteeksi lueteltava teollinen kalustemuotoilu (Veräjänkorva 2006, Kalliomäki 2008). Erikoisalani termistön tiedonhausta tekee haastavan teollisen muotoilun uusiutuvuus poikkitieteellisenä tieteenalana ja teollisen kalustemuotoilun yläkäsitteenä. Poikkitieteellisyys ja tieteidenvälisyys tuo teollisen kalustemuotoilun terminologiaan lainasanoja ja termistöä muilta tieteenaloilta.
 
Teollinen kalustemuotoilu alakäsitteenä on aiheellista määritellä poikkitieteiseksi erikoisalaksi, koska alan terminologia kattaa kaiken tuotteen suunnittelusta tuotteen markkinointiin ja kierrätykseen saakka. 

Terminologisena hakuongelmana voidaan todeta termien horjuvuus, sitaattilainasanat, merkityslainasanat sekä uudis- ja lyhennetermien muodostuminen ja tunnistaminen osakorpuksista ja kokotesteistä. Teollisen kalustemuotoilun termistön käsitesuhteet pystytään kartoittamaan moniulotteisten ja sekakoosteisten käsitejärjestelmien avulla. Käsitejärjestelmiä muodostettaessa on otettava huomioon myös teollisen muotoilun käsitteistön muuttuminen temporaalisena avoimena prosessina. 

Pyrin teollisen kalustemuotoilun terminologisessa tiedonhaussa tuomaan esille luotettavia sanasto- ja kokotekstilähteitä sekä selkeyttämään erikoisalan termistön hakukriteereitä poikkitieteisen alan käsitteistönä. Keskityn terminologisessa tiedonhaussa lähinnä suomenkielisten ja englanninkielisten; painettujen, verkkolähteiden ja elektronisten off-line-terminologialähteiden hakuun. 


Lähteet 


Terminologisen tiedonhaun aloittaminen: 

Vaihe 1. Terminologiaongelman määrittäminen: Mitä termistöä puuttuu? Kuka tätä termistöä tarvitsee? Aiheen rajaaminen. Esimerkiksi Teollinen muotoilu->teollinen kalustemuotoilu.
Vaihe 2. Tietolähteiden määrittäminen. 
Vaihe 3. Käsitekartta erikoisalasta. 
Vaihe 4. Millä kielillä termejä haetaan? Onko kohderyhmä kotimainen vai kansainvälinen käyttäjäryhmä? Mikä käyttäjien kulttuuritausta on? Onko tarvetta graafiselle termipankille, joka sisältää kuvamateriaalia, videomateriaalia, piirroskuvia taI muuta grafiikkaa? 
Vaihe 5. Erikoisalan asiantuntijoiden ja organisaatioiden määritteleminen. 
Vaihe 6. Termien ja määritelmien yhteen kokoaminen. Teollisen kalustemuotoilun terminologiassa on hyvä aloittaa esimerkiksi työvaiheterminologialla. Eli suunnittelu, materiaalit, toteutus, muotoilu, valmis tuote, käyttö, kierrätys, tekijät. Tämä menettely on sovellettavissa tuotteen elinkaariajattelua hyödyntäen.