tiistai 28. huhtikuuta 2009

5. Erikoisalan verkkosanastoja

Teollisen kalustemuotoilualan verkkosanastoja:

The Getty Center on Los Angelesissa toimivan J. Paul Gettyn säätiön ylläpitämä kulttuuri- ja tutkimuskeskus. Sanasto (en) on osa Gettyn tutkimusinstituutin tietokantaa, jossa keskitytään lähinnä taide- ja arkkitehtuurin erikoisalojen terminologiaan.

Amerikkalaisen vuodesta 1953 toimineen Autronic Plastics Oy:n teollisuusmuovin muotoiluun ja muotteihin keskittyvä erikoisalasanasto (en). Yrityksellä on pitkä historia mm. ensiapuvälineiden ja toimistotarvikkeiden valmistajana.

Taideteollisen korkeakoulun virtuaaliyliopiston piilosanasto (fi), kuuluu muoviteknologian virtuaaliopetusmateriaaliin.

Rautaruukki Oyj:n tuottama yleis- ja erikoisalan sanasto. Sanasto sisältää metallin työstöön ja standardeihin liittyvää terminologiaa.

Tikkurila Oy: luoma maalialan sanasto.

Taideteollisen korkeakoulun virtuaaliyliopiston piilosanasto (fi), kuuluu puuteknologian virtuaaliopetusmateriaaliin.

Keksintösäätiö rahoittaa yksityishenkilöiden, yliopistotutkijoiden ja pienyrittäjien keksinnön suojausta, tuotekehitystä ja kaupallistamista. Teollisessa kalustemuotoilussa jokainen uusi tuote on keksintö, sanasto kattaa keksintöjen suojausprosessiin liittyvää terminologiaa.

Kuopion muotoiluakatemia Taitemia- kirjaston ylläpitämä käsi- ja taideteollisuuden asiasanasto.

Kuopion muotoiluakatemian kirjaston ylläpitämässä materiaalipankissa löytyy runsaasti kuvia työmenetelmistä ja materiaalinäytteistä, sekä kokeiluversioista.

Kuopion muotoiluakatemian muotoilun ja viestinnän asiasanasto.

Teollisen kalustemuotoilun verkkosanastoja hakiessa kannattaa käyttää mielikuvitusta. Verkkosanastoja ja muuta tietoa alasta voi löytää käyttämällä esimerkiksi seuraavia hakusanoja:

Architecture, casting, design, furniture design, heat treatment, hiekkavalu, industrial, industrial design, industrial furniture, industrial plastic molding, interior design, iittala, mold, molding, muotoilu, plastic, metal, metalli teollisuus, puuteollisuus, polyuretaani, polyurethane, sorvaus, teollinen muotoilu, UV, ultra violet, sand, sand casting, sand molding