tiistai 28. huhtikuuta 2009

2. Teollisen kalustemuotoilun käsitteistö/termistö ja testitermit

Teollisen kalustemuotoilun käsitteistö muodostaa moniulotteisen ja sekakoosteisen käsitejärjestelmän, jossa on useita eri käsitesuhdetyyppejä: Funktio-, koostumus- ja käsitesuhteita.

Haettaessa määritelmiä termitietueita tai käsitejärjestelmää varten, on syytä vertailla useiden eri lähteiden avulla termeistä löytyneitä määritelmiä. Hyvä ohje määritelmien selkeyttämiseen, on käyttää Google:n define-komentoa (kts. kohta 6.). Kaikkia hakutuloksia on kuitenkin syytä arvioida kriittisesti.

Käännöstöissä on suositeltavaa käyttää yleisesti tunnetujen kustantajien valmistamia sanakirjoja, sanastotyössä ei kannata käyttää Googlen internet-sivun tulkkausohjelmaa, koska tulkkausohjelma kääntää sanat suoraan tulkitsematta asiayhteyksiä ja kokonaisuuksia.

Luotettavina lähteinä voidaan pitää erikoisalan arvostettujen organisaatioiden asiantuntijoita tai tunnettujen korkeakoulujen opettajia tai tutkijoita. Myös verkkosivustojen luotettavuutta on hyvä arvioida sivuston selkeyden, helppokäyttöisyyden, käytetyn terminologian ja ulkoasun perusteella.


Teollisen kalustemuotoilun termihaussa käytetyt testitermit:


1. Teollinen muotoilu (polyseeminen termi, sanaliittotermi)
2. Hiekkavalu (monoseeminen termi, johdintermi)
3. MDF-levy
4. Suurjaksopuristus (yhdyssanatermi)
5. Lämpökäsittely (yhdyssanatermi)
6. Muotoilujohtaminen (yhdyssanatermi, ekvivalenssitermi: design management)
7. Viilu
8. Polyuretaani
9. Kartiosorvaus (yhdyssanatermi)
10. UV-liima

Painettujen yleiskielen sanakirjojen ja erikoisalojen sanastojen vertailussa käytetyt lähteet:

Suomi-englanti-suomi-sanakirja(2006).9.painos. Toim. Jukka Keränen. Juva :WSOY. Aakkosellinen hakemisto.


Nurmi Timo, Rekiaro Ilkka & Rekiaro Päivi (1998). Sivistyssanakirja. Jyväskylä: Gummeruksen kirjapaino Oy. Aakkosellinen hakemisto.


Holmberg, Kaarle (2000). Kalustemuotoiludesign. Jyväskylä:Gummeruksen kirjapaino Oy. Temaattinen hakemisto.


Puru, puuteollisuuden sanasto (1997). Suomen kehityskeskus Oy. Jyväskylä: Gummeruksen kirjapaino Oy. Aakkosellinen hakemisto.

Testitermeille ei löytynyt kattavasti määritelmiä. Eniten määritelmiä löytyi Kaarle Holmbergin teoksesta Kalustemuotoiludesign, haastavuutta käsitteiden hakemiselle tuotti se, että kirjassa termit määritelmineen on sijoitettu työohjeiden ja muun elämänkerrallisen opetusmateriaalin joukkoon. Eli termejä haettassa kannattaa hyödyntää erikoisalan kokotekstejä ja erikoisalan organisaatioiden luomia omia sanastoja. Yleiskielen sanakirjoista ei löydy riittävästi materiaalia terminologiatyöhön.

Sivistyssanakirjan termejä tutkiessa pystyy havainnoimaan kuinka nopeassa tahdissa uusia termejä syntyy ja kuinka valitsemani erikoisalan termistö on jäänyt vielä vuonna 1998 painoksen ulkopuolelle.


Teollisen kalustemuotoilun erikoislainatermistöä löytyy esimerkiksi Sitran julkaisuista:


Korvemaa, Pekka (1998). Muotoiltu etu 1, muotoilu, teollisuus ja kansainvälinen kilpailukyky. Kirjapaino Miktor Oy, Helsinki.


Korvemaa, Pekka (1998). Muotoiltu etu 2, muotoilu, teollisuus ja kansainvälinen kilpailukyky.Teollisuus, viestintä ja hallinnointi,kilpailutekijät, suunnittelijat, koulutus. Kirjapaino Miktor Oy, Helsinki.


Teollisen kalustemuotoilun sanaston problematiikka muodostuu alan kehittymisen haasteista, eli esimerkiksi teollinen kalustemuotoilu saatettiin aiemmin mieltää puuhuonekalumuotoiluksi, mutta nykyään teollinen kalustemuotoilu sisältää metallimuotoilua ja muovituotemuotoilua myös. Valmistusmateriaali ja alan trendit vaikuttavat myös tämän erikoisalan terminologian kehittymiseen.

Googlen hakukoneen ominaisuuksia, joista saattaa olla apua tiedonhaussa:

Http://www.google.fi/ Googlen hakukone.

Http://www.google.fi/intl/fi/features.html Googlen kuvahaku, pdf-haku.

Http://www.google.fi/intl/fi/help/basics.html Googlen perushakutoiminnot.